Szárma

A sokacok „töltött káposztája”. A magyar gasztronómiában is ismert töltött káposzta helyi változata. Házi savanyú-káposztával készül igazi fával füstölt csülökkel, tarjával gazdagítva, nagyszerű friss fűszerekkel. A töltelékbe frissen pirított szalonna kockákat is darálunk. Régi mohácsi hagyománya vannak ennek az ételnek, melyet mindenképpen érdemes megkóstolni, ha a mohácsi ízeket keressük.

Mohácsi harcsafilé sült burgonya-ágyon, pálinkás erdei-gyümölcs mártással

A Duna mellett élőket a folyó mindig is ellátta friss élő hallal. A helyben kifogott harcsákból kitűnő pörkölt készült és készül ma is. Hozzá pedig mindenki azt adott, amit éppen a természet kínált. Így teszünk mi is, amikor pálinkában párolt friss erdei-gyümölcs mártást kínálunk hozzá. Olyan élményt hozunk létre ezzel, melyet egyetlen más étterem étlapján sem talál, bármerre is jár az országban.

 

Sokacbab

A mohácsi „sokacbab” egy titok, egy hagyomány, egy olyan étel, amit csak itt és így készítenek sok-száz éve már. Hogy az agyagedénytől lesz-e olyan finom vagy talán a fahasábok melegétől, vagy a füsttől? Nem tudhatjuk.

Azt viszont tudjuk, hogy aki egyszer megkóstolta, az újra és újra eljön és megpróbálja kitalálni, hogy mitől is ennyire más, mint egy hagyományos „bableves”.

Pontyhalászlé tésztával

 

Pontyhalászlé tésztával
A mohácsi halászlé az itt élők számára évszázadok óta a legfontosabb étel. Halászok, szántó-vetők, erdőjárók friss, helyben fogott halból készítették, speciálisan fűszerezték, és „gyufa” tésztával gazdagították. A receptek valóban apáról fiúra szálltak, hiszen nem volt olyan család, akinek ne lett volna meg a saját, egyedi elkészítési módja, fűszere, hozzávalója. Valami, amitől az a halászlé nem „szegedi”, nem „bajai” hanem MOHÁCSI lesz, olyan, amilyennek mi szeretjük. A titkot mi sem áruljuk el, viszont nagyon szívesen kínáljuk vendégeinknek, és meg is mutatjuk, hogyan készül, hiszen kívánságra „látvány konyhánkban” készítjük el, ahol minden mozzanatot láthatnak, miközben barátaikkal, rokonaikkal vagy éppen üzleti partnereikkel kóstolják  a helyi borokat és pálinkákat. Pont úgy, ahogy mi mohácsiak ezt otthon is tesszük.

Elkészítési idő : 45-50 perc!

1950 Ft./adag